X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Doları Euro £ Sterlin
X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Doları Euro £ Sterlin

Domain nasıl çalışır?

AnasayfaYazılarVeri MerkeziDomain nasıl çalışır?

Domain nasıl çalışır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, her web sitesinde, bilgisayarların bir son kullanıcıya web adresi vermek için kullandığı, IP adresi olarak bilinen benzersiz, karmaşık bir sayı ve harf dizisi vardır. İnsanlar belirli bir web sitesine gitmek için sözcükleri, harfleri ve sayıları kullanırken, internet her web sayfasının konumunu belirlemek için IP adreslerini kullanır.

Ziyaret etmek istediğiniz alan adını veya URL'yi yazdığınızda, web tarayıcınız web sitesinin adresini alan adı sisteminde (DNS) arar. Bu alan adı sistemi, telefon rehberine benzer şekilde çalışan büyük bir veritabanıdır, ancak IP adreslerini bulmak ve kullanıcıları ilgili web sitelerine bağlamak için mevcuttur.

Süreç temel olarak şöyle işliyor:

  1. Bir kullanıcı tarayıcıda ziyaret etmek istediği etki alanına girer.
  2. Web tarayıcısı, URL için DNS'ye bir istek gönderir.
  3. Alan adı bir DNS sunucusunda bulunamazsa, istek bir sonraki DNS sunucusuna taşınır ve istek bulunana kadar devam eder.
  4. Web sitesine karşılık gelen IP adresine sahip DNS sunucusu, bu adresi kullanıcının web tarayıcısına döndürür.
  5. Kullanıcının tarayıcısı, alan adını barındıran sunucudan siteyle ilgili verileri alır.
  6. Alınan veriler dönüştürülür ve beklenen web sayfası olarak işlenir.

Ziyaret etmek istediğimiz herhangi bir web sitesinin IP adreslerini hatırlamamız istenseydi, bu bunaltıcı ve külfetli olurdu. Bu, tüm kişilerinizin telefon numaralarını ezberlemeye çalışmak ve o kişiyi aramak veya mesaj atmak istediğinizde numaranın tamamını telefonunuza girmeye ihtiyaç duymak gibi olurdu.

Ancak, DNS sayesinde kullanıcıların yalnızca alan adını hatırlaması yeterlidir. DNS çözümlemesi milisaniyeler içinde gerçekleşir; bu nedenle kullanıcı, işlemin gerçekleştiğini asla fark etmez.

Domain ve web sitesinin farkı nedir?

Birçok kişi istemeden domain ve web sitesini birbirine karıştırıyor ancak bu iki terim internet bağlamında birbirlerinden oldukça farklı. Domain ve web sitesi yakından ilişkili olsalar da aynı değiller ve aralarındaki farkı bilmeniz gerekiyor.

Web sitesi nedir?

Bir web sitesi domain üzerinde yaşar ve internet kullanıcılarının ön uçta yaşadıkları deneyimi oluşturan arka uçtaki dosyalar ve kodlama dilinin birleşimidir. Başka bir deyişle, web siteniz, bir kullanıcının alan adınızı ve alanınızdaki belirli URL’leri ziyaret ettiğinde gördüğü şeydir.

Web sitesi ve domain arasındaki fark

Markalar genellikle web sitelerini ve domainlerini aynı eylem çağrısı içinde kullanıyorlar – “XYZ.com adresindeki web sitemizi ziyaret edin!” Bu tür bir pazarlama iletişimi çoğu insanın web sitesi ve domain terimlerini karıştırmanın sebebi olabilir.

Bir web sitesi ve domain arasındaki temel fark kullanım amaçlarıdır.

Domain, kullanıcıların web sitenize erişmek için web tarayıcılarına yazdıkları karakter dizisine denir. Örnek vererek açıklamak gerekirse, domaini ev adresiniz web sitesini ise fiziksel eviniz olarak düşünebilirsiniz. Adres, evinizin bulunmasını sağlar ancak tarz, boyut ve düzen gibi özellikler bir evden diğerine büyük farklılık gösterebilir.

Domain ve web hosting farkı nedir?

Domain konusuyla ilgilendiyseniz hosting kavramını da duymuşsunuzdur. O zaman domain ve hosting nedir, farkları nelerdir diye düşünüyor olabilirsiniz. Yukarıda web sitesi için verdiğimiz ev ve adres örneğinden devam edersek; domain ev adresiniz, web siteniz de eviniz ise, hosting’in evinizi üzerine kurduğunuz arsa olduğunu söyleyebiliriz.

Daha teknik olarak açıklarsak: web sitenizi internette barındırabilmeniz için sunucu denen internete sürekli bağlı makinelere ihtiyacınız vardır. Hosting de bu sunuculardan aldığınız hizmete denir. NoktaCloud gibi hosting firmaları, web sitenizin erişilebilir olması için bu sunucular üzerinde size yer verir. Web sitenizin büyüklüğüne, ihtiyaçlarına, yapısına göre alabileceğiniz farklı hosting hizmetleri bulunur.

DNS nedir?

DNS (Domain Name System) ya da alan adı sistemi, domainlerin (NoktaCloud.com.tr) ilgili İnternet Protokolü (IP) adreslerine (188.132.243.77) çevrildiği teknik bir işlemdir. Daha önce de belirttiğimiz gibi her web sitesinin IP adresi olarak bilinen karmaşık bir sayı ve harf dizesi vardır. Bilgisayarlar bu IP adreslerini, web sitelerini son kullanıcıya ulaştırmak için kullanırlar. İnsanlar belirli bir web sitesine ulaşmak için kelime, harf ve rakamları kullanırken, internet bir web sayfasının yerini belirlemek için IP adreslerini kullanır.

Alan adı sistemi (DNS), alan adlarının ve IP adreslerinin veri tabanıdır.

Ziyaret etmek istediğiniz alan adını veya URL’yi yazdığınızda, DNS, sitenin doğru adresini bulmak için arka planda çalışır ve sizi web sitesine bağlar.

DNS nasıl çalışır?

DNS’yi akıllı telefonunuzdaki telefon rehberi gibi düşünebilirsiniz. Arayacağınız kişinin ismini söylediğinizde ya da telefonunuza yazmaya başladığınızda şaşırtıcı bir şey olur – telefonunuz istediğiniz kişiyi arar! Bu tabii ki sihir değil, girişleri son kullanıcı için istenen çıkışa çeviren karmaşık bir işlemdir. DNS de web adresleriyle aynı şekilde çalışıyor.

Herkesin kendine özgü bir telefonu olması gibi, her web sitesinin de kendine özgü bir domaini ve IP adresi vardır.

DNS neden önemlidir?

İnsanlar ve makineler farklı şekillerde iletişim kurar. Biz harfleri ve kelimeleri tercih ederken, makineler iletişim kurmak için sayıları kullanır. Neyse ki internet, DNS sayesinde bu farklı tercihleri karşılayabilecek şekilde tasarlandı.

DNS, internetin daha verimli olmasını sağladığı için önemlidir.

Ziyaret etmek istediğimiz tüm web sitelerinin IP adreslerini hatırlamamız gerekseydi internet kullanımı çok zor ve zahmetli olurdu. Oysa DNS sayesinde, internet kullanıcılarının sadece domaini hatırlamaları yeterli oluyor.

Domain nasıl alınır?

Domain nedir ve URL, web sitesi ve web hosting’den farkı nedir gibi konulara değindiğimize göre sıra domain nasıl alınır konusuna geldi. Bir domainin kayıt haklarını edinmenin birçok yolu vardır, bunlar:

Süresi dolmuş ya da yeni bir domain almak

Alan adları satın almanın en kolay yolu tamamen yeni bir domain seçmek ya da süresi dolmuş bir domain bulmaktır. Yeni ya da süresi dolmuş bir domain almanın birçok yararı vardır. Bunlar kolayca kullanılabilecek durumdadırlar, yani o uzantıyı satan herhangi bir kayıt kuruluşundan kolayca alıp dakikalar içinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni ya da süresi dolmuş domainler aynı zamanda en uygun maliyetli seçeneklerdir.

Zaten sahibi olan ya da kayıtlı bir domain almak

Domain almak için başka bir yol da, o domainin haklarını şimdiki sahibinden satın almaktır. İnternette bir domain sahibinden diğerine satış gerçekleştirilmesini sağlayan pek çok pazar yeri bulunuyor. Aslında çoğu insan domainleri kâr ederek satmak amacıyla satın alır. Başkasına ait olan bir domain almak istiyorsanız, çoğu kayıt kuruluşunun bu alışverişi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak hizmetleri de bulunur.

Açık artırmadan domain almak

Aynı sahibi olan ya da kayıtlı olan bir domain almak gibi, mükemmel alan adınızı açık artırma yoluyla da alabilirsiniz. Bir domain süresi dolduğunda ya da sahibi çekişmeli bir teklif başlatmak istediğinde açık artırmaya çıkarılabilir. Domain almanın birkaç yolu olsa da söz konusu domain üzerindeki sahiplik hakkınızı korumak istiyorsanız onu kaydettirmeniz ve domain kayıt kuruluşunuzla iyi ilişkiler içinde olmanız gerekir.


Top