X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Doları Euro £ Sterlin
X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Doları Euro £ Sterlin

Domain bölümleri nelerdir ?

AnasayfaYazılarVeri MerkeziDomain bölümleri nelerdir ?

Domain bölümleri nelerdir ?

Bir domain, üst seviye ve ikinci seviye olarak iki farklı seviyeden oluşur. Şimdi NoktaCloud.com.tr örneğinden ikisine de daha yakından bakalım.

TLD yani üst seviye domain nedir?

Domainin son bölümü, Üst Düzey Domain (TLD) olarak bilinir. www.NoktaCloud.com.tr örneğinde, TLD .com.tr kısmıdır. Üst Düzey Domainler bazen alan adı sonekleri ya da alan adı uzantıları olarak adlandırılır ve bir web sitesinin amacını ya da lokasyonunu belirtirler. ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), TLD’leri kullanılabilir kılan kayıtları kontrol eder. ICANN’in tanıdığı birkaç tür TLD vardır, bunlar:

Genel üst seviye domain (gTLD)

Genel üst seviye domain, kullanılan en yaygın TLD türüdür, bunlara örnek olarak .com, .net, .org ve .edu gösterilebilir. Bir web sitesinin amacını belirtmeye yararlar, örneğin .com ticari, .edu eğitim odaklı kullanılır.

Ülke kodu üst seviye domain (ccTLD)

Alan adları, web sitelerinin kayıtlı olduğu ülkeyi belirtmek için bir ccTLD kullanmayı tercih edebilir. Örneğin .us ABD’nin, .ie İrlanda’nın ccTLD’sidir. ccTLD’nin amacı bir alan adının hangi ülkeden olduğunu belirtmektir ancak Libya’nın ccTLD’si .ly ya da Tuvalu’nun ccTLD’si .tv gibi marka değeri için tercih edilen ccTLD’ler de vardır.

Sponsorsuz üst seviye domain (uTLD)

Sponsorsuz üst seviye domain (uTLD), gTLD’ler içinde başka bir alt kategoridir. Bunlar .com veya .info gibi çoğu domain kayıt şirketi tarafından kullanılabilen, sınırlandırılmamış gTLD’lerdir. Domainler ilk olarak 1980’lerde kullanıma sunulduğunda toplam 7 adet gTLD vardı ve bunların yalnızca üç tanesi (.com, .net ve .org) kısıtlama olmadan kaydettirilebiliyordu. TLD seçeneklerinin az olması, çoğu insanın .com’a yönelmesini sağladı. O yüzden şimdi de birçok alan adı kayıt şirketi ve kullanıcı tarafından genel olarak .com tercih ediliyor.

.com uzantısı çok uzun süredir bizimle olduğundan bu popüler gTLD ile biten kısa ve akılda kalıcı bir alan adı bulmak her zaman mümkün olmuyor. Farklı sektörler, ilgi alanları ve lokasyonlar için her yıl yeni TLD’ler kullanıma sunuluyor.

İkinci seviye domain nedir?

Bazen 2LD olarak da adlandırılan ikinci-seviye domain (SLD), alan adının TLD’den önce gelen kısmıdır. www.NoktaCloud.com.tr örneğinde ikinci seviye domain NoktaCloud kısmı olur.

SLD, genellikle bir alan adının en değerli kısmıdır çünkü kullanıcının ana kimliğini oluşturur.

TLD önemli olsa da bir domainin değeri asıl TLD’den önceki kısımdadır. Örneğin, Google.com’u düşünürsek, domainin Google kısmı .com kısmından daha değerlidir. Bir domainin SLD kısmının görevi genellikle markanın veya web sitesinin kimliğini güçlendirmektir.

SLD’nin maksimum uzunluğu 63 karakterdir, ancak genellikle kısa, markanızı yansıtan ve akılsa kalıcı bir alan adı seçmenizi tavsiye ediyoruz.

Bir sonraki yazımızda Domain ve URL'nin farkı nedir? konusunu anlatacağız.


Top